Energiearmoede in Utrecht

opboxen tegen stijgende prijzen

Door de energiecrisis nemen de prijzen voor gas en licht de laatste tijd enorm snel toe. Met name mensen die een variabel contract hebben afgesloten, zullen dat in hun portemonnee merken. Daarnaast komen door deze crisis steeds meer energiebedrijven in financiële nood: WelkomEnegie legde al het loodje en blijkbaar kan GreenNL het ook niet meer bolwerken: deze leverancier gaat voortaan onder de hoede van Coolblue verder.

Huishoudens met kleine beurs worden als het ware overvallen door deze rappe en onverwachte prijsstijging. Uit onderzoek blijkt, dat deze huishoudens ook nog eens vaak zijn gehuisvest in oude slecht geïsoleerde woningen. Utrecht telt 9348 van dergelijke energiearme huishoudens. Willen zij de energiearmoede de baas blijven dan rest hen niets anders dan allerlei bezuinigingstips door te voeren. De Energiebox biedt hen daarbij de helpende hand.

Een eerste stap naar een energiezuiniger leven

De box ter waarde van € 229 bestaat uit een adviesgesprek en adviesrapport met persoonlijke tips, en een doos met energiebesparende producten. De Energiebox is een cadeautje van de gemeente Utrecht en Mitros, Portaal, SSH, GroenWest en Bo-Ex aan huurders. Dé oplossing voor een hoge energierekening biedt ‘t niet, maar het hele pakket kan wel een besparing van € 200 euro per jaar opleveren. 

Sinds de prijzen van energie explosief begonnen te stijgen, loopt het storm met aanmeldingen voor zo’n gratis pakket met energiebesparende producten. Daarnaast komt het team van dit initiatief – zo’n elf personen – handen te kort. De agenda van alle coaches, die de Energiebox uitreiken en geïnteresseerden van adviezen voorzien, staat helemaal volgepland. We vroegen één van deze coaches Maarten van Oene wat meer over zijn werk.

Wat zit er nu precies allemaal aan artikelen in de Energiebox?
Radiatorfolie, ledlampen, uitschakelbaar stekkerblok, koelkastthermometer, douchetimer, doorvoerstekker, tochtstrip. Soms geef ik wat extra’s zoals een brievenbusborstel, deurdranger of tijdschakelaar.”

Welke adviezen geef je doorgaans op het gebied van energie besparen?
”Een advies dat ik vaak geef, is hoe je de verwarming efficiënt kunt gebruiken. Denk hierbij aan graadje lager stoken, alleen de ruimtes die worden gebruikt verwarmen, verwarming een uur voor het slapen gaan omlaag zetten etc. Verder: gebruik geen halogeen of gloeilampen, maar ledlampen. Plaats radiatorfolie. Oppassen met sluipverbruik. Niet te lang douchen. Oppassen met sommige oude apparaten zoals koelkast, vriezer en wasdroger. Ga op kierenjacht.”

Heb je weleens een heel speciaal advies (op maat) aan iemand moeten geven?
Dat gebeurt regelmatig. Mensen komen bijvoorbeeld met vragen over het nemen van zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie van hun vloer, dak, of spouwmuur, over het aanvragen van subsidie, het zuiniger instellen van de cv-installatie etc.

Steek je zelf weleens iets op van zo’n huisbezoek?
“Zeker wel: ik blijf leren, bijvoorbeeld van mensen die zelf op het gebied van verduurzaming werkzaam zijn. Zo weet ik nu meer van het isoleren van glas in lood of het handig gebruiken van de nieuwste domotica (huisautomatisering door toepassing elektronica en huisnetwerken).”

Wat kan er niet vaak genoeg benadrukt worden?
“Zorg dat je bewust met energie omgaat, want dan gebruik je het efficiënter.”

Hoor je weleens iets terug naar aanleiding van een huisbezoek?
“Regelmatig krijg ik bedankjes voor mijn rapporten vanwege de goede en bruikbare tips.”

Heb je tot slot nog een leuke anekdote te vertellen?
“Laatst was ik op huisbezoek: de bewoonster beweerde, dat zij het binnen niet warmer kon krijgen dan 19 graden – ondanks een goede isolatie van de woning. Wat bleek: zij ventileerde gewoonweg te goed!
Er stond namelijk een raam in de keuken, douche en op zolder open, en dat met een open trap. Mijn advies aan haar was zodoende: sluit de ramen, de roosters zorgen echt voor genoeg frisse lucht. En wat denk je? Tijdens het gesprek liep de temperatuur op tot 21 graden en de verwarming moest daarom lager worden gezet. Hier werd in eerste instantie duidelijk gestookt voor de mussen. In dit geval valt er nog extra winst te behalen door het trapgat af te sluiten. Mijn klant was blij verbaasd, dat ze vrijwel meteen resultaat zag van mijn advies.”

Wat is jouw motto en waarom?
“Gebruik energie bewust, dan verbruik je minder zonder dat je in het donker of de kou hoeft te zitten. Sterker nog: het wooncomfort kan toenemen. Waarom? Iedereen wil toch niet alleen het milieu sparen, maar ook een lage energierekening en een goed wooncomfort.”

Liesbeth Rox

Klik hier voor meer informatie en het aanvragen van een energieadvies en energiebox.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux