Consuminderen met behulp van Consumind

Naast diverse kleine en grote leveranciers zijn er ook spelers als Gaslicht.com, U-Energie, De Energiebox en Consumind op de energiemarkt actief. Veel ‘gewone’ mensen kennen die laatste partij niet: organisaties en kantoren op sociaaljuridisch gebied werken daarentegen vaak al jaren met hen samen.  

Zelf omschrijft Consumind zich als een financiële assistent, die klanten reeds tien jaar over hun grote vaste lasten in het huishouden adviseert. Deze vaste lasten omvatten doorgaans producten die een belangrijke post vormen in het huishoudboekje. Daartoe vergelijkt het de markt op het gebied van energie, telecom en verzekeringen.
Zo helpt dit bedrijf consumenten bijvoorbeeld door de energiemarkt inzichtelijk te maken, de ingewikkelde termen op nota’s toe te lichten en door te kijken hoe er bespaard kan worden op de kosten. Mocht iemand willen overstappen dan regelt Consumind dit: het denk-, regel- en administratieve werk wordt door een assistent opgepakt en hij/zij kijkt dan samen met de klant naar de huidige situatie, contracten of eindafrekeningen. Aan de hand van diens wensen wordt er vaak een beter en/of goedkoper alternatief geboden.  

Mojo Temminck is als directeur Partnerships bij Consumind werkzaam. In die hoedanigheid ondervindt hij op alle fronten wat de huidige onrust op de energiemarkt teweegbrengt.

Wat merk jij van de energiecrisis?
Veel energiemaatschappijen staan momenteel onder druk en nemen – gezien de sterk fluctuerende inkooptarieven – weinig nieuwe cliënten aan. In de praktijk resulteert dit in een beperkt aanbod van contracten. Consumind moet zodoende nog meer zijn best doen om met een goede ‘deal’ te kunnen komen voor mensen die een besparing op het gebied van energie wensen. Wat bovendien opvalt, is dat we dagelijks meerdere consumenten spreken die worden getroffen door de energiecrisis. Zij vragen ons om advies in verband met aflopende contracten, maar ook vanwege faillissementen van energieleveranciers.”

Heb je nog wat goede tips?
“Bewaar je rust in deze woelige tijd en zet nu geen tarieven vast. De energietarieven liggen weliswaar op historische hoogte, maar dat wil niet zeggen dat dit iedereen stress moet bezorgen.

Zit je momenteel met een variabel contract? Sluit dan in de loop van de zomer pas een nieuw contract af: naar verwachting liggen de tarieven dan op een lager niveau. Hiermee compenseer je deels wat je nu te veel moet betalen. Immers: in de warme maanden ligt het verbruik aanzienlijk lager dan in de winter. Mijn advies om overzicht en stabiliteit te bereiken is daarom te kiezen voor een langer lopend contract (bijvoorbeeld drie jaar) op een moment dat de tarieven flink zijn gedaald. Idealiter tegen het begin van de herfstperiode.”

Wat is jouw persoonlijke motto en waarom?
”Who controls the present controls the future.” Er komt veel informatie op ons af, die wordt gekleurd door allerlei meningen, emoties en politiek. Op de meeste zaken heb ik geen invloed en probeer ik daarom los te laten. Dit scheelt enorm veel energie en kopzorgen. Alles wat wel binnen mijn invloedsfeer ligt en mijn omgeving in gunstige zin kan beïnvloeden, grijp ik aan. Dit brengt me rust en zorgt voor een positief toekomstperspectief.”

Naar de website van Consumind.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux