Carola Schouten bezoekt Armoedecoalitie en De Geldzaak

Op maandag 11 juli kwam Minister Schouten langs bij De Geldzaak* en de Armoedecoalitie. Ze sprak met sociaal raadslieden van de Geldzaak en met drie ervaringsdeskundigen van de Armoedecoalitie.

In het rechtstreekse contact hoorde zij waar Dennis, Virginia en Vanessa tegenaan lopen en voor welke uitdagingen ze staan. Zoals de hoge energierekeningen en de almaar stijgende kosten van het dagelijks leven. De onzekerheid van inkomen bij betaald werken, omdat regelingen en tegemoetkomingen (zoals de energietoeslag) dan ophouden. Het gebrek aan perspectief voor mensen die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen.

We vonden goed gehoor bij de Minister en gaven aan dat er nú actie nodig is! Geen pleisters maar zekerheden! Of dat gaat gebeuren, hopen we in de zojuist gepresenteerde kamerbrief te lezen. In deze brief ontvouwt de Minister haar plannen voor armoedebeleid voor de komende jaren.
Vanuit de Armoedecoalitie hebben 30 ervaringsdeskundige adviseurs hierover meegedacht en aangegeven waar zij tegenaan lopen en wat echt nodig is om meedoen in de samenleving mogelijk te maken.
De Minister gaf aan dat zij zich in het nieuwe beleid elk geval gaat inzetten voor:

  • Rondkomen
  • Mondzorg (volwassenen en kinderen)
  • Huurverlaging
  • Leven met een baan
  • Het aanpakken van sociale armoede: hoe voorkom je isolement en realiseren we omzien naar elkaar
  • Het weghalen van de hardheden uit de Participatiewet

Ze wil dat de overheid en dienstverleners werken vanuit vertrouwen en er ruimte is voor omzien naar elkaar.
We hopen dat de Minister de aangekondigde trendbreuk bij de Participatiewet daadkrachtig doorzet en het leven van mensen die het meest kwetsbaar zijn een flink stuk leefbaarder maakt en perspectief biedt.

* De Geldzaak is een initiatief van de Utrechtse welzijnsorganisatie U Centraal. Mensen met vragen of zorgen over geld kunnen er gratis terecht voor advies en informatie. Inwoners van Utrecht kunnen de Geldzaak bellen, mailen, whatsappen maar ook – met of zonder afspraak – langskomen. De vaste locatie op de Steenweg 20 is doordeweeks open van 9.00 uur en 17.00 uur. Ook zijn er in veel Utrechtse wijken spreekuren. 

Marry Mos
Secretaris Armoedecoalitie Utrecht

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux