Brief staatssecretaris na oproep Landelijke Armoedecoalitie

Beperk gevolgen coronacrisis voor kwetsbaren

Met een brief van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het kabinet gereageerd op de oproep van de Landelijke Armoedecoalitie om extra rekening te houden met financieel kwetsbaren in deze tijden van crisis. De Landelijke Armoedecoalitie heeft inmiddels ook een reactie op deze brief geschreven.
De belangrijkste punten uit de brief van de staatssecretaris:

  • Het kabinet roept alle betrokken partijen op om zich coulant op te stellen en begrip en bereidheid te tonen om in deze moeilijke periode gezamenlijk tot een oplossing komen.
  • Er vinden geen huisuitzettingen plaats en afsluiten van gas, licht, water en telefonie, tenzij er sprake is van criminaliteit of misbruik.
  • Het kabinet roept organisaties, zoals UWV, gemeenten, CJIB, incassobureaus en gerechtsdeurwaarders op ruimhartig rekening te houden met omstandigheden en effecten van het coronavirus.
  • Ook geeft het kabinet aan dat als je je boete niet kunt betalen bij overtredingen van de wet, het belangrijk is dit aan het CJIB te melden, zodat de betaling tijdelijk wordt aangepast of uitgesteld. Als je een lopende betalingsregeling niet kan nakomen in deze periode, dan stelt het CJIB zich coulant op!
  • Het kabinet heeft een Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) voorgesteld, waarmee werkgevers hun werknemers in dienst kunnen houden. Voor degenen die toch een beroep op bijstand moeten doen wordt gekeken hoe de aanvraagprocedure van bijstand zo snel mogelijk kan verlopen, om te voorkomen dat mensen zonder middelen van bestaan komen te zitten.

Klik hier om de hele brief van de staatssecretaris te lezen.
Klik hier om de reactie van de Landelijke Armoedecoalitie te lezen.
Klik hier om de oorspronkelijke oproep van de Landelijke Armoedecoalitie te lezen.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux