In gesprek met Tilly Prinsen

Tilly Prinsen is al een aantal jaar een gedreven en ervaringsdeskundig vrijwilliger bij de armoedecoalitie. Betrokken bij de straattafel, bedenker van de Bramenplukker en medeverantwoordelijk voor het boekje Licht op armoede.  

Wat betekent de armoedecoalitie voor jou als vrijwilliger? 

‘De armoedecoalitie biedt niet alleen een platform voor professionals maar ook voor ervaringsdeskundigen een plek om vanuit hun beleving te vertellen.
Ik wil armoede zichtbaar maken op een positieve manier, de mens is meer dan alleen iemand met een economische waarde, we hebben ook een sociale waarde!
In een ontmoeting met een ander kun je jezelf ook zo presenteren. En krijgt armoede ook een gezicht. Een gesprek krijgt hierdoor een andere wending dan wanneer je over jezelf spreekt als iemand met een (bijstand)uitkering.
Daarbij vind ik het belangrijk om aandacht te vragen voor het toekomstperspectief. Wat voor perspectief hebben mensen die langdurig in armoede leven? Wat hebben zij nodig om eruit te komen?’ 

Wat is jouw rol in de Straattafel? 

‘Wat ik leuk vind aan de straattafel is dat ik mezelf daarin kan laten zien. Via de grabbelton stel ik een paar korte vragen aan de kinderen en betrek daarin de ouders. Wat is hun visie op armoede? Dat levert mooie en interessante gesprekken op.
En natuurlijk geven we als straattafel informatie over welke regelingen er zijn op het gebied van armoede.’  

Je hebt de Bramenplukker als theatervorm bedacht, wat wil je hiermee bereiken? 

‘Dit is mijn vrije bewerking van het sprookje van Godfried Bomans.
Ook hierin wil ik vanuit de eigen ervaring, en die van anderen, het publiek meenemen en beïnvloeden. Ik wil het publiek graag laten zien hoe het spanningsveld werkt tussen de systeemwereld en de leefwereld. Het is mooi om te zien hoe het publiek hierop reageert. Het is namelijk heel belangrijk dat we elkaar leren te begrijpen, en te helpen hierin!’ 

Hoe zie jij de economische gevolgen van het coronavirus? En wat kan de Armoedecoalitie doen?

‘Door corona moeten we opnieuw gaan nadenken over hoe we onszelf voor groepen mensen zichtbaar blijven maken.
Veel mensen komen door het virus in financiële moeilijkheden en hoe gaan wij hier als burgers van de stad mee om? Kunnen we bijvoorbeeld een Arm in Arm actie ondernemen voor het welzijn voor elkaar?  Ik zou graag ouderen en jongeren hun licht laten schijnen in hoe we het zien en willen! We moeten nadenken over alternatieven die er wel zijn maar nog onzichtbaar smeulen. Als burgers van de stad gaat het erom hoe wij het leven vorm willen geven.
Wij zijn toch geen ‘slaven van de economie’! Juist wij, met veel kennis en ervaring, kunnen een positieve draai geven aan de huidige ontwikkelingen en werken aan een inclusieve samenleving.’ 

‘En dat is mijn droom die ik graag wil uitdragen!’ 

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux